A PRODUKCIÓRÓL

Egyszer az antik puskacső is elsül...

Matthew Vaughn producer első filmje, a "The Innocent Sleep" (1994) elkészülte után rögtön új forgatnivaló után nézett. Közös barátjuktól megkapta Guy Ritchie forgatókönyvét, A RAVASZ, AZ AGY ÉS KÉT PUSKACSŐ-t. "Hajnali egykor fogtam a forgatókönyvet, hogy tíz percre még belenézek, mielőtt elmegyek aludni. Nem tudtam letenni, miközben alig vártam, hogy reggel beszélhessek Guyjal."

Vaughn nem kész forgatókönyvet kapott, ezért Ritchie sebtében előadta a befejezést, mégpedig úgy, hogy minden egyes figurát eljátszott a telefonon keresztül. "Teljesen elámultam, milyen színes és eredeti ez a forgatókönyv. Kész őrület, hogy mekkora kavarodás alakul ki a cselekmény során, úgyhogy mi csak a Nagy Rumlinak neveztük magunk között. A sztori szinte ártatlanul, egy szerény átverési kísérlettel indul, aztán az egész történet teljes káoszba torkollik."

Bár ez volt Ritchie első nagyjátékfilmje, korábbi alkotása, a "The Hard Case" című rövidfilm színvonala elegendő garanciát nyújtott ahhoz, hogy ne csak a pénzügyi befektetők lássanak fantáziát a filmben, hanem Sting is, aki elfogadta JD szerepét. "Láttam Guy rövidfilmjét, és lenyűgözött a lendülete és a belőle áradó energia. Nagyon tetszett, ahogyan az erőszakot és az akciót kezeli. Nem szeretem az öncélú brutalitást. Sokkal izgalmasabb, ha az erőszak nyílt ábrázolása helyett inkább csak sejtetik, miről is van szó."

Dexter Fletchernek más okból is tetszett a film terve: "Guy forgatókönyvében van ugyan akció meg bizonyos mértékű erőszak, de jelentős szerep jut a humornak is. Guy jól ismeri ezeket a figurákat, és érzékletesen képes ábrázolni a bennük buzgó életerőt. A közönség szerintem azért fogja szeretni ezt a filmet, mert átérzi e kitűnő karaktervígjáték fordulatait, és rátalál azokra a hétköznapi életből vett humoros szituációkra, amelyekkel azonosulni tud."

Richie számára roppant fontos volt, hogy a legjobb színészeket nyerje meg a szerepekre. "A szereplőválogatás szinte az örökkévalóságig tartott. Többszáz embert hallgattunk meg, és addig nem voltam hajlandó abbahagyni, amíg meg nem találtuk a tökéletes figurákat." Ez oda vezetett, hogy a stáb néhány egykori bűnözőt is szerződtetett, akik értékes árnyalatokkal gazdagították a produkciót, azon idők gazdag tapasztalataiból merítve, amikor még javában űzték az ipart.

Ritchie a híres emberek között is körülnézett, hogy mindenből a legjobbat nyújthassa. Nagy Chris, a pénzbehajtó szerepére meg is találta az ideális színészt Vinnie Jones, a sztárfocista személyében. "Egy pillanatig sem tétováztam, mert meg vagyok győződve Vinnie kivételes színészi képességeiről."

Mellbevágóan sekélyes hatás

A forgatás 1997 november 6-án kezdődött a Repton Boxing Gymben, amely a hírhedt Kray fivérek egyik kedvenc helye volt. (Róluk szól a magyar származású Peter Medak azonos című gengszterfilmje.) Az első felvett jelenet Eddy és Baltás Harry kártyapartija volt, amely az egész film alaphangulatát meghatározza.

A forgatás túlnyomó része London East nevű negyedében zajlott. A stáb tevékenységét figyelemmel kísérő, kíváncsi Brick Lane-i lakosok nagyokat mulattak azon, hogy az asszisztensek milyen veszett tempóban rohangálnak ide-oda a híres éjjel-nappali bagel-shop és a forgatási helyszín között, hogy a harci szellemet forró teával és a kemencéből frissen kikerült marhahúsos hasékkal tartsák ébren. A Bethan Green Town Hall egykori kormányzati irodái radikális átalakuláson mentek át, mivel ezek szolgáltak Baltás Harry rettentő pornóbirodalmának központjául.

A szereplők jó része az East End környékén nőtt fel és talált munkát, ami többlethitelességet kölcsönzött alakításaiknak. Frank Harper, aki Kutyát játssza, tíz évig a Smithfield Húspiacon dolgozott, mielőtt színészmesterségre adta volna korábban sokszor bevert fejét. "A Smithfield Húspiac a legjobb színiakadémia, ha az embernek az a feladata, hogy gazfickót játsszon. Kutya megformálásához több olyan gonosztevő figuráját gyúrtam egybe, akiket annak idején Smithfielden volt balszerencsém megismerni."

Iain Andrews és Eve Mavrakis látványtervezők feladata volt annak biztosítása, hogy a helyszínek minél életszerűbb benyomást keltsenek. A forgatás előkészületei alatt nem tágítottak Ritchie mellől, hogy pontosan megvalósíthassák a rendező elképzeléseit. Egyes filmbeli helyszínek azért tudnak olyan mellbevágóan sekélyes hatást kelteni, mert látványukat a Sohóban készített fényképek alapján tervezték. Tisztességben megkopott üzletek homlokzatán varázsütésre "Girls, Girls, Girls" feliratú ordenáré neonreklámok jelentek meg, egy Camden Town-i kiürített raktár pedig lehengerlően illegális küllemet öltött, amikor hidropóniás marihuána-ültetvénnyé változtatták, amelyben a kender a plafonig nő.

Ritchie általános elismerést szerzett, mivel rendkívül kreatív volt, és a stáb tagjainak minden egyes épkézláb ötlete nyitott fülekre talált nála. A Kutyát játszó Frank Harper szerint "Guy fiatal és céltudatos rendező, akinek rendkívül határozott elképzelése van arról, hogy mit akar csinálni, miközben hajlandó másokra is odafigyelni."

 


menu