1994-ben Steven Spielberg hozta létre ezt a nonprofit szervezetet, amelynek az a célja hogy videóra rögzítse és archiválja a Holocaust túlélőivel készült interjúkat. 57 országban, 31 nyelven eddig összesen 50 000 interjú készült el, amelyekből a Shoah Alapítvány a világ legjelentősebb Holocaust-múzeumaival együttműködve létrehozta a legátfogóbb archívumot, ami idáig ebben a témában készült. Az interjúk nevek, kulcsszavak és más kritériumok alapján vannak katalogizálva, ami magánszemélyek és intézmények számára egyaránt megkönnyíti az archívum használatát. A komplex nyilvántartási módszer éppúgy magában foglalja a hagyományos katalogizálási technikákat, mint azt az index-technológiát, amit a Shoah Alapítvány munkatársai speciálisan a vizuális történelmi adattárhoz fejlesztettek ki.

A szemtanúk tízezreinek vallomásait megőrizve a Shoah Alapítvány lehetővé teszi, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen az archívum, és a jövő generációi közvetlenül a túlélőktől értesüljenek a történelemnek erről a sötét időszakáról.

Steven Spielberg: "Reméljük, olyan forrást hoztunk létre, amely tíz, ötven vagy akár száz év múlva is lehetővé teszi a világon mindenkinek, hogy közvetlenül a túlélőktől értesüljön a Holocaust borzalmairól és megértse: túlélésünk az emberségünktől függ, a gyakorlatban alkalmazott tolerancián és a kölcsönös megbecsülésen múlik."