Kezdőoldal
A történet A produkcióról SzereplQk Alkotók Játék
Intercom Online
A Portokalos família valamennyi tagja aggódik Toula (NIA VARDALOS) miatt. Toula ugyanis elmúlt harmincéves, de még mindig hajadon, ráadásul szülei – Gus (MICHAEL CONSTANTINE) és Maria (LAINIE KAZAN) – A táncoló Zorbához címzett étteremében dolgozik, minek következtében bűzlik a fokhagymától.
Toula napjai szürkék és fakók, akárcsak haja, ruhája, álmos tekintete, egész tizedik-lány-a-buszmegállóban külseje. Csendes beletörődéssel és megadással hallgatja családja zúgolódását. Apja végül mentő ötlettel rukkol elő: az egyetlen lehetőség arra, hogy Toula végre férjet fogjon magának, ha nekivág Görögországnak, s utazgat egy kicsit.
A lánynak cseppet sem fűlik a foga a dologhoz, még a haja is égnek áll a házasság gondolatától. Csakhogy tudja, előbb-utóbb kénytelen lesz fejet hajtani családja akarata előtt. Toula azonban valami másra vágyik, többre, jobbra, szebbre, saját sorsra: sorsra, amely az övé. Azt kívánja: bárcsak bátrabb, vagy legalább is csinosabb lehetne.
Ahogy így ábrándozik az étteremben, s felszakad ajkairól a sóhaj, tekintete hirtelen megakad egy magas és jóképű idegenen. Toulát elönti a hideg verejték: úgy megdermed, mint a szobor-isten odakinn, a házukkal szemközt. És akkor az idegen… egyszerűen keresztülnéz rajta.
A sokktól magához térve Toula elszánja magát a változtatásra. A baj csak az, hogy családtagjai nem mutatnak hajlandóságot tervei támogatására. Toula szeretne beiratkozni egy számítógépes iskolába, de régivágású apja értetlenkedik: „Minek neki az iskola? Van annyi sütnivalója, amennyi egy nőnek kell!”.
A papa ugyanis azt hiszi, a Windows valamiféle varázslatos csodaszer, a kimonót pedig a görögök találták fel, mint ahogyan a filozófiát vagy a csillágaszatot is.
Ám hősnőnk hajthatatlan. Ahhoz, hogy iskolába járhasson, pár dolgot sínre kell tennie: új külső, új munka, új reflexek. Otthagyja az éttermet, és nénikéje utazási irodájában kezd dolgozni, ahol is kisvártatva feltűnik a bűvös idegen. A férfi figyelmét ezúttal azonban nem kerüli el az új Toula. Az idegent Ian Millernek (JOHN CORBETT) hívják, nagyon magas, nagyon jóképű, ráadásul főiskolai tanár, és egy icipicit sem görög. A lánynak felocsúdni sincs ideje, máris egy randevún találja magát. Az istenek pedig úgy rendezik, hogy Toula és Ian menthetetlenül egymásba szeressenek.
Toula nem is tudja eldönteni, mi fogja jobban letörni a papáját: az, hogy szerelme Xeno, azaz külföldi, vagy az, hogy vegetáriánus. Reméli, hogy az apa hamar megenyhül majd, hisz mit számít e pár „fogyatékosság”: végre valahára megkérték a lánya kezét!
Csakhogy a szerelmesek boldogságig vezető útja rejteget még néhány buktatót, a két család összeeresztése ugyanis mégsem olyan zökkenőmentes, mint ahogy Toula remélte: a lány szülőkkel, nagyszülőkkel, nagynénikkel, nagybácsikkal és huszonhét elsőunokatestvérrel népes családja és Ian vidéki szülei eleinte kissé nehezen találják meg a közös hangot…
„Á, szóval nem eszik húst? Nem baj, majd sütök neki bárányt!” – fogadja a vőlegényt Voula néni.
Toula tudja, hogy ha Ian kiállja a bemutatás, az eljegyzés próbáját, ha hajlandó átkeresztelkedni a görög katolikus hitre, és még ekkor sem menekül fejvesztve, a hét országra szóló görög lakodalom – kobaltkék limuzinnal, két jégszoborral, tíz türkizkék ruhába öltözött koszorúslánnyal – már csupán gyerekjáték lesz.